Traductor

EL TEMPS QUE PODEU TROBAR

divendres, 21 d’agost de 2009

Bon Profit i beu amb moderació!

Ja han passat el 40 dies de sol i serena .
De sol ja n’ha fet ja ! A veure com sortirà . Ara a reposar tal com mana la tradició. I d’aquí uns mesos en farem tasta !

Us explico com he fet la RATAFIA ! Top secret! No ho digueu a ningú!

Ratafia de l’Àngels

Components bàsics :
Pela de llimona, pela de taronja. Mig brot de canyella , una branca de vainilla, una nou moscada ratllada, 7 grans de cafè, 5 nous verdes aixafades amb el morter.
8 litres d’anís dolç o de barreja d’aiguardent anisat. ( o venen en els cellers)

Herbes i Flors

Farigola, til.la , la flor de l’herba de Sant Joan, malves, poliol, camamilla, rosa blanca petita o bé pètals de roses, santolina, menta fresca, sàlvia, romaní, fonoll, tarongina, espígol, maria Lluïsa, ortiga blanca, lupus, plantagen (flor), flor de magrana, herba del traïdor, romaní, magnòlia (una fulla de la flor),barrets d’espinavessa, llorer, llentiscle, flor d saüc, ginesta, marduix, candela de pi , sajolida....i altres.
Com més n’hi posem millor però sempre les hem de conèixer i saber quin efecte poden donar per posar més o menys quantitat.


L’elaboració

Segons la tradició cal collir les herbes el dia de Sant Joan. Però l’Àngels i les seves amigues les van collir uns quants dies abans ja que les flor ja estaven florides. Alguna sempre es pot collir el dia de Sant Joan. Si ens en falta alguna sempre les podem afegir al garrafó mentrestant esta en sol i serena.
Amb molta il·lusió i molta cura van deixar assecar les flors en caixes de cartró.
Posem tots el elements que hem anomenat en un garrafó de vidre i ho deixem macerar 40 dies a sol i serena amb el licor. Ben tapat amb un tap de suro. I d’en tan en tan remenar el garrafó.
Passat aquest temps es cola amb un sedàs fi i de roba per eliminar restes de pòsit

S’ha de deixar reposar al menys 2 mesos per a beure-la. Quan més esperem a prendre-la més bona serà!
Els bons licorers diuen que s’ha de prendre la de l’any anterior
Però a casa ja no en queda ! Ès qüestió de fer-ne més o de no beure’n tanta!

Com beure-la

Amb gel és un excel·lent aperitiu.
Com a digestiu és immillorable.
Combinada amb gelats, xocolata, galetes...
Com a licor remeier per a dolors de menstruació i per estats baixos d’ànims no hi ha rés millor.

Suggeriments dels nostres estadants.

Hi hem fet:

Festes d'aniversaris, dinar de casaments informals, Trobades familiars, Calçotades....
Al porxo de la casa s'hi pot fer el àpat i ha espai per les persones + taules auxiliars per aperitui, begudes, cafes....I a dormir ideal per 4p.



Coses que els hi han agradat:

Uns amics d' Alemania 4 homes ( de 40 a 50 anys) s'ho van passar d'allò més bé anant d'excursió amb moto de les platges fins als Pirneus!




La familia P i M d'Irlanda entre 50 'i 60 anys els i va agradar molt les visites guiades de l'entorn de S. Dalí( Figueres, Púbol, Pot Lligat...)


Llocs que han agradat a la família D i L . Matrimoni amb 2 nenes de 2 a 5 anys del Nord de França.



Fer una passejada a cavall a l’hípica d’Empúries va fer la de 2h i aconsella que has d’estar molt acostumada a muntar però que s’ho passar d’allò més bé.


Passejar a peu pel passeig de Sant Martí d’Empúries i banyar-se en alguna de les platges.


Visitar Banyoles passejar pel llac i banyar-se al port nàutic d’aquesta població







El J i la C del Nord de France una parella entre 50-60 anys em comenten que el que els hi va agradar molt:



va ser el bon temps d’estiu que van trobar envers el seu país. Anar a la platja, el mar..


Poder passejar , anar amb bici i gaudir dels caps vespres tranquils del poble.



Pobles que els hi agradar per la seva arquitectura o conjunt històric:


Pals, Peratallada , Torroella de Montgrí´.


Per les platges: L’escala, L’Estartit i Roses